Tips voor het schrijven van goede vacatureteksten!

Een pakkende vacature schrijven

Als je een vacature plaatst in onze vacaturebank, wil je natuurlijk dat er geschikte kandidaten reageren. Hoe zorg je er voor dat een vrijwilliger op jouw vacature klikt? Hierbij handige tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst.

Bedenk voor wie je schrijft

 1. Het medium internet is snel – en de gemiddelde bezoeker is ongeduldig.  Dus: wees duidelijk, maar gebruik geen woord teveel. En maak korte zinnen.
 2. Vul alle onderdelen van het formulier zo volledig mogelijk in, om de lezer goed te informeren EN om te zorgen dat je vacature goed te vinden is.
 3. Wie is de doelgroep voor deze vacature? Wat voor soort vrijwilligers wil jouw organisatie erbij krijgen? Pas daar je vacaturetekst op aan. En verplaats je in de lezer: wat wil hij of zij weten? Of beter nog: test de vacature uit op iemand uit de doelgroep, die weinig of niets van jouw organisatie weet.
 4. Vang de aandacht van de lezer! Met originaliteit of humor bijvoorbeeld.

Inhoud

 1. Maak duidelijk wat het vrijwilligerswerk inhoudt; welke taken en werkzaamheden hij/zij gaat doen. Functieomschrijvingen moeten in één oogopslag duidelijk maken wat men gaat doen, met wie en bij wat voor soort organisatie.  Zijn er veel verschillende taken? Maak dan een selectie. De rest komt bij de kennismaking aan bod of je stuurt voorafgaand hieraan een compleet functieprofiel naar de kandidaat.
 2. Belangrijk onderdeel is het beantwoorden van de vraag ‘Wat is interessant of leuk aan dit vrijwilligerswerk?’  Wat zijn voor de huidige vrijwilligers belangrijke motivaties om dit werk te doen? Wat levert dit vrijwilligerswerk hen op? Vraag het zo nodig na en verwerk dat in de vacaturetekst.
 3. Speel (ook) in op de potentiële vrijwilligers die minder tijd kunnen of willen besteden aan het vrijwilligerswerk. Kan die vacature van 10 – 20 uur per week misschien door 2 personen gedeeld worden?

Afwerking en teksten

 1. Controleer op type- en taalfouten.
 2. Vermijd de lijdende vorm, maar schrijf ‘actief’. Dus niet ‘de ouderen worden begeleid door de vrijwilliger…’ maar ‘de vrijwilliger begeleidt de ouderen…’
 3. Maak gerust gebruik van de opsommingsbolletjes maar maak geen al ellenlange opsommingen.
 4. Gebruik geen jargon. Ook als iemand begrijpt wat je bedoelt, kan het toch een drempel opwerpen.
 5. Gebruik geen afkortingen, dat leest niet prettig.

Wanneer is mijn vacature zichtbaar?

Uw vacature is nog niet direct zichtbaar op de website.  Uw vacature wordt automatische toegestuurd aan de vrijwilligerscentrale in de gemeente waar u gevestigd bent en moet eerst door hen worden vrijgegeven. In de regel gebeurt dit zeer snel. Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan contact op met de vrijwilligerscentrale in uw gemeente.